18 Ekim 2018 Perşembe

RAMSOM RİGGS'DEN Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları Kitap İncelemesi


Kitabın Adı:Miss Peregrine’s Home For Pecuilar Children / Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları

Yazarı: Ransom Riggs

Sayfa Sayısı: 399

Yayın Evi: İthaki

Başlama-Bitirme Tarihi:7-9 Ağustos

Kitabın Türü: fantastik edebiyat-macera-çocuksu korku

Kitaba Göre;

dedesi tarafından küçükken ona okunan hikayelerin gerçekliğine inancını kaybeden 16 yaşındaki jacob dedesinin ölümünden sonra dedesine gelen bir mektubu görür mektup galler adasından birkaç yıl önce bayan peregrine’den gelmiştir. Jacob çok şaşırır. Bunun nedeni dedesinin o 5-6 yaşındayken dedesinin anlattığı hikayeler yüzündendir bu hikaye şöyledir;

jacob’un dedesi küçükken 10-15 yaşlarındayken canavarlar peşine düşmüştür. Bu canavrlar dedesinin anlattığına göre ağzından dokunaçlar çıkan gözleri olmayan, tuhaf çocukların gözlerini yiyen yaratıklardır bunlar. Bu yüzden ailesi onu gallerdeki bir yetimhaneye yollamıştır bu yetimhane tuhaf çocuklar içindir bu çocuklardan biri ellerinden ateş çıkarabilen kız’dır, bir de çok güçlü olan bir kayayı tek elle kaldırabilen kardeşler vardır, görünmez olan birçocuk, içinde arılar olan bir ve daha birkaç tuhaf özellikli küçük gözüken ama aslında yaşlı olan çocuklar vardır. ve çocuklara kuşa dönüşebilen sorumlular bakar. Dedesi onlarla kalmıştır ve zamanı gelince ordan ayrılmıştır. Ordaki çocukların yaşlanmamasının sebebi döngülerdir. Döngülerin belirli girişleri vardır. Döngüler geçmişte yok olan bir yerde aynı gün tekrar tekrar zamanda geriye giderek oluşturulur bu yüzden yıllarca aynı günü yaşarlar ve aynı bedende yaşlanmadan dururlar.

DEVAM

jacob büyüdükçe hikayelere inancı kalmaz dedesi ona bu hikayeleri anlatırken ona çocukların fotoğraflarını gösterm,ştir bir gün okula bu fotoğrafları götürünce herkes ona gülmüştür o gün bu hikayelere inancı kalmamıştır. Babasının dediğine göre hikayeler doğruymuş ama abartılıymış, babasına göre canavarlar askerlermiş ailesi onu gallere savaşytan kaçırmak için yollamıştır tuhaf çocuklarda yetimlermiş. Jacob kendinin buna indaırmıştı taaki dedesi ölene kadar dedesi öldüğünde dedesinin gözleri yuvalarında yoktur ve aniden karşısına dedesinin Tarif ettiği canavar belirip yok olur jacob bunun şokunu atlatamaz doğum gününde halası ona dedesine ait olan eski bir şiir kitabını hediye eder. Kitap ralph waldo emerson’un normal bir şiir kitabıdır ama arasında birkaç yıl öncesine ait bir fotoğraf ve bayan peregrine’in mektubu vardır. Babasının anlattığına göre 50 yıl önce o yetimhaneye bombalama sırasında bomba düşmüş ve yetimhane yıkılmıştır içindeki herkes ölmüştür. Hadi diyelim kurtuldu o zaman bilr yaşlıymış 50 yıl sonra ölmesi gerekiyormuş. Babasıyla beraber gallere giderler. Orda fark etmeden döngünün girişini bulup bayan peregrine ve tuhaf çocukların yanına gider. Orda dedesinin eski sevgilisiyle tanışır (BURASI BAYA İĞRENÇ) dedesinin eski sevgilisiyle yaşıtlardır ve sevgili olurlar sonta bu yaratıkların
hikayesini öğrenir bunların yaratık olma sebebi aç gözlülüktür bunlar kendilerini güçlü yapmaya çalışırken deney yapıp çirkin canavarlara dönüşen tuhaf insanlardır. Bunlar tekrar aynı deneyi ytapmak için tuhafların kuşa dönüşebilen bakıcılarını toplamaktadırlar jacob ve dedesinin tuhaf özellikleri hayatsaldır onlar olmadan bu yaratıklar öldürülememektedir çünkü normal insanlar ve tuhaflar için görünmezlerdir. Bayan pergrine’yi kaçırırlar ve dögü yok olur döngü yok olunca tuhaflar ve jacob, bayan peregrine’yi bulurlar ama yaralıdır ve kuş formunda sıkışıp kalmıştır.döngüleri yok olduğundan ve yeni yapılacak deney ülkenin tamamını havaya uçuracak kadar zaralı olduğundan son olaraktan da diğer döngüler bakıcısız kaldığından yola koyulurlar kitap biter.


Kitabın Bende Uyandırdıkları: kitabı okuduktan sonra sanki percy jakson serisini bi daha okumuşum amam 5 kitap değil tek kitap.

Kitapla alakalı belirtmek istediklerim;
kitap aslında 3 kitaplık bir serinin ilk kitabı ve kitabın en tuhaf özelliği yazar kitapta bahsettiği önemli şeylerin ve karekterlerin resimlerini vermiş bunda tuhaf bir yan yok ama tuhaf olan şu diğer kitaplardaki gibi kitabı yazıp resimleri yapmamış yada bulmamış, kitabı yazmadan önce resimleri bit pazarlarından toplayıp kitabı ona göre yazmış ve resimler hiçbirşekilde ekleme yada photoshop yapmadan kullanmış.


OKUNULMASI GEREKEN BİR KİTAP.

YAZAN

- MUHAMMED MEHDİ KIZIL-


Paylaş:

0 Yorum "RAMSOM RİGGS'DEN Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları Kitap İncelemesi"

Yorum Gönder