21 Ekim 2018 Pazar

THE DOCTOR

Doktor

Ana madde: Doktor (Doctor Who)
Doktor karakteri başlangıçta bir gizemle örtülüydü. Dizinin ilk günlerinde onun hakkında bilinen her şey, "TARDIS" (time and relative dimension(s) in space sözcüklerinin kısaltması) adlı, içeriden daha büyük görünen ("boyutsal aşkınlık" olarak adlandırılan bir kalite)  bir zaman makinesi ile zaman ve mekânı araştırırken adaletsizlikle mücadele eden çok zeki ilginç bir uzaylı olduğuydu.
Başlangıçta çabuk kızan ve biraz kötü niyetli biri olan Doktor hızla daha merhametli bir figüre dönüştü. En sonunda Gallifrey adlı gezegenden, kendi halkından kaçan bir Zaman Lordu olduğu ortaya çıktı.

Doktor değişiklikleri

Yapımcılar, ana karakterin yeniden düzenlenmesi için rejenerasyon kavramını getirdi. Bu, ilk başrol William Hartnell'ın sağlık sorunlarından dolayı hızlıca verilen bir karardı. Aslında "rejenerasyon" terimi, Doktor'un üçüncü rejenerasyonuna kadar kullanılmamıştı. Hartnell'ın Doktor'u, sadece "yenilenme" sürecinde olduğunu açıklamış ve İkinci Doktor bir "görünüm değişikliği" geçirmişti. Rejenerasyon fikri, dizinin tarihi boyunca oyuncuların Doktor'u tekrar canlandırmasına ve Doktor'un göreceli geçmişi veya geleceğinden gelen alternatif Doktorların tasvir edilmesine izin verdi.
Daha sonra The Deadly AssassinMawdryn Undead hikâyelerinde ve 1996 televizyon filminde, bir zaman lordunun yalnızca 12 kez rejenerasyon geçirebildiği, dolayısıyla toplam 13 yüzü olduğu belirtilecekti. Sıklıkla tekrarlanmamasına rağmen bu çizgi toplum bilincinde çakılı kaldı ve yapımcılar tarafından Doktor'un on üçüncü kez rejenerasyon geçirmesine engel konmuş oldu. Dizinin gidişatına göre On Birinci Doktor'un aslında on ikinci rejenerasyon olması nedeniyle "The Time of the Doctor" bölümünde Doktor'un yeni bir rejenerasyon döngüsü alma konusu işlendi. Böylelikle On Birinci Doktor, ikinci döngünün ilk Doktor'u oldu.
1986 yılında Newman'ın, 2008 yılında Davies'in de bulunduğu Doktor'u bir kadının canlandırması fikri ortaya atılsa da bugüne kadarki tüm rolleri erkek oyuncular oynadı.  2017 Noel özel bölümünde On Üçüncü Doktor rolüyle bu rolü devralan Jodie Whittaker, dizinin tarihinde Doktor rolünü oynayacak ilk kadın oldu. Whittaker, daha önce Return to CranfordDavid Tennant (Onuncu Doktor) ile beraber Broadchurch  ve Black Mirror dizilerinde oynadı. İlk bölümlerden beri Zaman Lordlarının cinsiyet değiştirebilmesinden bahsedilse de, bu ilk kez Michelle Gomez'in Usta rolüyle gerçekleşti.
OyuncuDoktorDönem
William HartnellBirinci Doktor1963-66
Patrick Troughtonİkinci Doktor1966-69
Jon PertweeÜçüncü Doktor1970-74
Tom BakerDördüncü Doktor1974-81
Peter DavisonBeşinci Doktor1982-84
Colin BakerAltıncı Doktor1984-86
Sylvester McCoyYedinci Doktor1987-89
Paul McGannSekizinci Doktor1996
Christopher EcclestonDokuzuncu Doktor2005
David TennantOnuncu Doktor2005-10
Matt SmithOn Birinci Doktor2010-13
Peter CapaldiOn İkinci Doktor2014-17
Jodie WhittakerOn Üçüncü Doktor2017-

YAZAN
-METEHAN BAŞAR BİLGİÇ-

KAYNAKÇA:https://tr.wikipedia.org

Paylaş:

0 Yorum "THE DOCTOR"

Yorum Gönder