17 Ekim 2018 Çarşamba

STEPHEN KİNG'DEN IT/O Kitap İncelemesi


Kitabın Adı: IT/O

Yazarı: Stephen King

Sayfa Sayısı: 1064

Yayın Evi: Altın Kitaplar

Kitabın Türü: Fantastik Edebiyat-Korku-Gerilim

Başlama-Bitirme Tarihi: 17-23 Eylül

Kitaba Göre;
Derry adlı bir kasabada her 27 yılda bir çocuklar ve yetişkinler kaybolmaya başlar. Kaybolmaların sebebi PENNYWİSE THE DANCING CLOWN (DANS EDEN PALYAÇO PENNYWİSE) ‘tır. Pennywise aslında yazar stephen king’in oluşturduğu fantastik edebiyat evreninde dünya dışından ve dünyamızdan daha yaşlı bır varlıktır. pennywise’in başlıca özellikleri “ telekinezi, şekil değiştirme, derinlerdeki korkularınızı görüp size onları yaşatması, güçlü bir illüzyon yeteneği, hava olaylarını kontrol edebilmesi, ışınlana bilmesi ve daha neler neler.” pennywise 1957 yılında yaptığı en büyük hatayı yapıp 7 yaşındaki george denbrough’u öldürür. Georgun abisi 11 yaşındaki kekeme bill arkadaşarı ona koca bill derler çünkü yaşına göre olağanüstü bir zekası ve kendiliğinden gelen bir yönetme yeteneği vardır, george’nin ölümünün fırtına yüzünden olan bir kaza değil bir cinayet olduğuna inanmaktadır. Yazar stephen king zaten betimleme ve diğer yazarların düşünemediği bir detaylar silsilesi oluşturmasıyla tanınan bir yazardır ve kitabın en üzücü bulduğum kısımıda bu detaylardan biridir “ george’nin ölümünden sonra ailesinin durgunlaşıp ona sevgi göstermemesini çok güzel örnekleyerek anlatması beni çok mutlu edip üzmüştü.” neyse. Koca bill’in arkadaşarı yani
LOSERS (KAYBEDENLER KULUBÜ) şunlardır; (NOT:DERRY’DEN AYRILAN HERKES PENNYWİSE’Yİ VE OLANLARI UNUTMUŞTUR.)

BEVERLY MARSH GELECEĞİN BEVERLY ROGAN’I (grubun kızı) annesi çok ağır çalışan ve evde geçirdiği zamanının çoğunda babasıyla olan. Babası onu taciz eden ama tacizin ne olduğunu bilmeyen ve babası tarafından her zaman dövülen küçük kız beverly küçükken koca bill’e aşıktır. Ben hanscom’da ona aşıktır. Beverly 11 yaşında olmasına rağmen sigara içmektedir. Gelecekte onun yeteneğini keşfeden aynı babası gibi olan ama bunu beverly’le evlenene kadar ona göstermeyen yetenek avcısı bir adamla evlenip o adam sayesinde dünyanın en ünlü modacılarından .biri olur. Gelecekte iyi veya kötü bir şey yaptığında adam ona aynı babasının yaptığı gibi iki seçenek sunar, bunlar ya özür dileyip biraz dayak yemektir yada özür dilemeyip hastenelik olmaktır, ya ona gösterip birlikte sevinirler yada sadece adam sevinir. beverly’de derry’den ayrılıp hafızasını kaybetmiştir. 27 yıl sonra mike onu aradığında kocasıyla büyük bir kavgaya tutuşurlar kocası onu fena döver ama beverly sinir krizi geçirip kocasını kemerle dövünce işler tersine döner ve ayağında cam kesikleri vücudunda morluklarla derry’ye doğru yola çıkar.

BEN HANSCOM (saman kafa) babası ölmüş olan annesiyle derry’de yaşamakta olan aşırı kilolu(gelecekte aşırı bir diyetle fit olan) mimari zekası ve diğer ders ve konulara dair doğuştan yetenekleri olan bir çocuk. Kaybedenler kulubüne girmesinin nedeni okulda kopya vermediği şehrin belalısı olan henry bowers’ın onu dövmek için yakalamaya çalışmasıdır. Çocuğu yaklarlar ve çocuğu döverler henr çocuğun göbeğine adını kazımaya karar verir. “henry”’nin “h” ‘sini kazıdıktan sonra ben ordan kaçar ve saklanırken bizim bill ve eddie’ye denk gelir henry ve arkadaşları onu ararken çorak toraklar adı verilen bir ormanlık arazide bizimkileri bulurlar astımlı eddieye yumruk atan henry ordan uzaklaşır. Sonra ben onlara yardıma gider sonra arkadaş olurlar ben’in sigaraya başlamasının sebebi beverly ve richie’dir. Gelecekte derry’den ayrılıp annesiyle beraber teyzesinin yanına taşınırlar. Teyzesiyle okuldakilerin aşırı derecede onunla dalga geçmeleri ve uğraşmaları canına tak edince ve okulun koç’u onunla son damlayı taşıracak bir konuşma yapınca aşırı zor bir diyete girip çok fazla kilo verir. Gelecekte çok harika ve dünyanın en ünlü mimarı olmuştur. 27 yıl sonra mike onu arayınca hafızası yavaş yavaş geri gelir ve derry’ye arkadaşlarının yanına ve son savaşını vermnek için yola koyulur.

RİCHİE TOİZER (geveze richie) küçüklükten beri seslendirmenlik yada taklite ilgi duyan çenesini tutamayan, çensi ve söylediği laflar yüzünden hep dayak yiyen, kalın gözlüklü(gelecekte lens kullanıyor.) kaybedenlerin daimi üyesi olan biridir çümkü gruptaki herkesin yakın arkadaşıdır. Okulun belalısı henry’den richie’de nasibini almıştır birkaç defa çenesini tutamadığından birkaç defa da henry’nin canı sıkıldığından dayak yemiştir. 11 yaşında sigara içer ve ben hanscom’un sigaraya başlamasının sebebidir. büyüdüğünde derry’den ayrılıp hayali olan seslendirmenlik sanatını öğrenmeye başlamıştır. Öğrenimi bittiğinde radyoların en ünlü programlarından olan bir komedi programını sunmaya başlar. Gelecekte bir ilişki yaşar ama evliliğe inanmadıkları için ayrılırlar. 27 yıl sonra mike onu aradığında zengin olmuştur ve derry’yi tamamen unutmuştur ve derry’e doğru yola çıkar yolda ve derry’de 27 yıl öncesinin anılarını ve büyük savaşı hatırlamaya çalışır.


EDDİE KASABRAK (astım eddie) eddie’nin annesi eddie’ye çok baskıcı ve korumacı davranmaktadır. Eddie’nin en yakın arkadaşı bill’dir. bütün kaybedenlerin en yakın arkadaşı bill’dir Kitaba göre eddie’nin annesi en az 120 kilo varadır ve bu ona bakınca anlaşılmaktadır. Eddie ise annesine ve arkadaşlarına göre çok cılızdır ama gelecekte ünlü insanları taşıyan çok ünlü bir şirketin hem sahibi hem sürücüsü olarak baya uzun ve yapılı bir adama dönüşecektir. Gelecekte derry’den ayrılıp kendine güzel bir hayat kurup o hayatı yaşarken karşısına aynı annesi gibi şişman ve ağlak bir kadın çıkar ve onunla evlenir. Eddie bunu neden yaptığını bilmez ama annesi gibi bu kadında hastalık hastasıdır ve ona ölen annesini hatırlatır. 28 yıl sonra mike onu aradığında annesi öldüğünde kaybolan piskolojik astımı birden bire yeniden başlar ve derry’e doğru yola çıkar yolda pennywise’yi ve koca bill’le ilgili anılarını hatırlamaya başlar.

STAN URİS(yahudi, düzen takıntılı) stan grup’taki yahudi’dir. Herkes stan’ı çok sever sanırım stan de sigara içiyordu. Stan gelecekte zengin ve ünlü bir muhasebe şirketinin başına geçip evlenir. 27 yıl sonra mike onu aradığında küçükken verdiği sözü hatırlar ama pennywise’yi de hatırlar banyoya geçıp bileklerini “İT” yazacak şekilde keserek intahar eder banyonu duvarına da “O GERİ DÖNDÜ “ yazmıştır.

MİKE HANLON(zenci) Mike küçükken her arkadaşı gibi henry’den nasibini almıştır. Henry aldirtarafından aşağılanıp dövülmüştür. henry’i arkadaşlarıyla beraber taş atarak yenmişlerdir. Mike 27 yıl boyunca derry’de kalıp “O” yani pennywise dönene kadar hafızasını kaybetmeden beklemiştir. O sırada arkadaşları gibi ünlü veya zengin olmamıştır. O geri döndüğünde çocuklar kaybolmaya başlamıştır ama çocukların kaybolması derry’de normaldir. Her sene derry’de ülke ortalamasının 4 katı çocuk ve yetişkin kaybolmaktadır ama bu sefer farklıdır çünkü hem olaylardan 27 yıl sonrasıdır hem de normalin üstünde olayalr olmaktadır mesela biri kaybolurken etrafta bir palyaço gördüğünü idda eden 2 kişi vardır her nekadar kararsız olsada arkadaşlarını arar ve ilk buluşacakları yeri ayarlayıp onları beklemeye koyulur. Son savaşa katılamamıştır çünkü (BUNU SÖYLEMEYECEĞİM BÜYÜK SPOİLER OLUR)


VE SON OLARAK

BİLL DENBROUGH(kekeme bill-koca bill) bill her zaman arkadaşları, öğretmenleri, yaşıtları, büyükleri, küçükleri için ilham ve cesaret kaynağı olmuştur kekemedir ama büyüdüğünde bu duruma çare bulacaktır takki mike arayana kadar. bill’in kaybedenleri kurmasının esas sebebi çorak topraklara baraj kurmaktı ama sonra birden bire hepsine görünen palyaço kılıklı şeyden birbirlerine bahsettiklerinde esas kararı bill vermiştir çünkü bill grubun kurucusu ve aralarında en olgun kişidir pennywisey’la ilk olarak bill ve richie beraber savaşmışlar ve neredeyse kaybedecek olmalarına rağmen ondan kaçıp ona zarar verebilmişlerdir. Bill büyüdüğünde en ünlü korku yazarı olmuştur. Bir aktörle evlenmiş güzel bir hayat kurmuştur. Son savaşta savaşmıştır.

HİKAYENİN DEVAMI:

küçükken pennywise’yi hepsi görmüştür ama hepsi kendi korkuları olarak görmüşlerdir bill onu georgie olarak görmüştür farklı iki zamanda ona saldırmışlardır biri richie ile bill tarafından biri ise tüm kaybedenler tarafından olmak üzere. İkiside başarılı olmuştur. İkinci kez saldırdıklarında Bir şey keşfederler pennywise çocukları korkuları için avlamaktadır. Onları korkutup korkularından güç kazanırken etlerini yiyip açlığını bastırmaktadır. Kaybedenler bunu fark edince çocuksu bir cesaretle ona saldırıp onu zayıflatıp yaralayıp şimdilik yenmişlerdir.

27 yıl sonra 6 kişi kalan grup onu son bir kez daha alt edip sonsuza kadar yenmiştir.


Kitabın Bende Uyandırdıkları: kitabı okuduktan sonra okuyanların %80’inde palyanço korkusu başlıyormuş doğrusunu söylemek gerekirse bende başlamadı. Bende daha çok bazı farklı korkular başladı mesela kitabın bir bölümünde kaybedenler topluca yemek yerken fal kurabiyeleri geliyordu kırmadan ısırıyorlardı sonra pennywise’nin illüzyonu olan şeyler çıkıyordu kurabiyelerden o kısımı okuduktan sonra içi dolgulu her şeyi önce kırıp sonra yemeye başladım.


Kitapla Alakalı Belirtmek İstediklerim;
bu kitabın üç farklı versiyonu b ulunmakta ilki sansürlü ve kısaltılmış olan 2. sansürsüs ve uzun olan ama ciltsiz olanı 3. uzun, ciltli,sansürsüz olanı ben ilk ikisini tavsiye etmem çünkü çok çabuk ve fazla yıpranıp yırtılırlar sayfaları düşer ve şekilleri bozulur bendeki ciltli olan. Aynı zamanda okumak için sağlam bir mide ve biraz da olsa küfürler konusunda esnekliğe ihtiyacınız var.

OKUNULMASI GEREKEN BİR KİTAP.

YAZAN
-Muhammed Mehdi Kızıl


Paylaş:

0 Yorum "STEPHEN KİNG'DEN IT/O Kitap İncelemesi"

Yorum Gönder